Herba Bagi Merawat Kencing Manis

Diantara herba yang berkesan untuk merawat kencing manis adalah: 






1. Halba @ fenugreek

Ujian klinikal (human trial) di India & Barat membuktikan halba berkesan merawat diabetes. Ujian makmal menunjukkan beberapa bahan aktif & soluble fibre memberi kesan hypoglycemic yg ketara.
                                
2. Peria 

Mengandungi phyto-insulin polipeptida P yg berkesan menurunkan gula darah pesakit diabetes.
3. Kulit kayu manis @ cinnamon:

Mengandungi faktor HMP yg berkesan merawat diabetes.Didapati penggemar pie epal yg mengandungi serbuk kayu manis di Italy jarang mendapat penyakit diabetes.
4. Jintan hitam @ Nigella sativa: 

Juga berkesan merawat diabetes seperti dibuktikan oleh ujian klinikal / human trial oleh para doktor di Mesir dan USA.
5. Gymnema 

Sejenis herba ayurvedic (India) yg telah diguna ratusan tahun merawat diabetes dgn berkesan.Ia dapat merangsang pankreas menghasilkan insulin.
6. Buah nak-nak yg berkedut telah diguna secara tradisional dgn berkesan merawat diabetes.
7. Daun bidara

Terbukti berkesan merawat diabetes sbg agen hypoglycemic kerana bahan aktifnya.
8. Mahkota dewa

Berkesan merawat diabetes. Malah ia sangat berkesan menurunkan tekanan darah tinggi & merawat migrain.


Makanan yang digalakkan bagi pesakit kencing manis :

1. Bijirin penuh atau ‘whole grain’ sebagai sumber karbohidrat kompleks penuh khasiat pemakanan:
Beras perang, beras rebus (parboiled rice), biji gandum perang, rolled oat, tepung gandum atta, tepung suji, spaghetti gandum asli, biji barli, pulut hitam.
2. Sumber protein:
Ayam kampung, ikan yang tak gatal dan bisa ( seperti kerisi, merah, tenggiri, selar, siakap,jenahak, selayang, tamban ), telur kampung (2 biji seminggu ).
3. Buah: epal, oren, betik, delima, jambu batu/air, anggur, pear, peach.
4. Kekacang: kacang hijau, kacang tanah, kacang kuda, kacang buncis, kacang panjang.
5. Sayur dan ulaman
Taugeh, sawi, kobis, broccoli. bunga kobis, kacang pea, timun, kangkung, bayam, kailan,peria, pegaga, ulam raja, daun ketumbar, daun sup/saderi, daun & buah merunggai / kelo.
6. Susu
Susu lembu segar, pasteur, steril, susu kambing, susu tepung penuh krim asli Fernleaf 1 cawan sehari    @ selang sehari, keju – sebagai gantian kepada susu pekat manis, susu rendah lemak / skim.
7. Gula & manisan
Gula perang, gula tebu merah asli (jaggery sugar cane), gula organic, gula kelapa, gula nipah,gula kabung asli, madu lebah asli, stevia – sebagai gantian gula pasir putih & susu pekat manis.
8. Minyak & lemak
Minyak zaitun extra virgin, minyak karotino, minyak bijan, butter susu asli (Anchor, SCS),minyak sapi asli (QBB), santan kelapa asli – sebagai gantian minyak sayuran terhidrogen sepert majerin,krimer bukan tenusu, shortening, butter minyak sayuran berperisa. Bagi pesakit yang juga mengalami darah tinggi/kolestrol, kurangkan pengambilan lemak.
Previous
Next Post »